This Burlington Landscaping project was unique from the beginning. The entire back and sideyard space was a series of old wooden decks and pathways, creating an undesirable outdoor area. All wood/structure needed to be removed for safety reasons and the fence was also in disrepair.

The client wanted distinct areas for dining, sitting and function, using more modern, natural and long lasting products. The fence was made stronger with heavier posts and lumber than the original, and copper caps were installed to give an elegant feel to the property. The existing decking surface was replaced and a pergola was installed to give the feeling of a ceiling to the sitting area. Wood privacy screens and a generous bench were designed to accommodate a stained glass piece and finish the outdoor room.

Permacon Trafalgar pavers were used for the patio and walkway because of their natural, yet practical appeal. The areas were divided by a stepping stone path to soften the amount of stone adjacent to the retaining wall. Plant material was selected to accent the existing large trees of the neighbouring properties and fit the exposure to sun in different areas.

Landscape lighting was a major consideration in this project because of the need for ambience when entertaining and also the safety concerns of the client. Motion lights were added to doorway areas and steps were lit up for this reason.

The bubbling rock water feature was designed in a corner of the garden to blend in with the planting and to drown out white noise of the city,giving a soothing atmosphere to the dining area. An irrigation system was installed to allow all plants to be watered without lifting a finger: another must for the client.

All features combined turned a once unstable, undesirable outdoor space into a roomy, elegant backyard oasis to enjoy for years to come.

Have a question about this project?