This project design was determined largely by the renovation to the existing home and pool. The house brick was removed and bigger windows were installed on the back to open up the feel in the modern house and remove obstacles to view the golf course. The existing pool was filled in to a depth of 5 feet; perfect for socializing, viewing the course while swimming and cooling off in the summer air.

Formal, yet natural, planters and walls were built to house a unique water feature and give dimension to the different grades on the property. Existing conifers were kept for winter interest and structure in the gardens: designed to be low, colourful, vibrant and unobtrusive to the view of the golf course.

Ornamental trees were installed to accent perennial/annual plantings installed by the client. Three decks were built to accommodate changes in grade. Composite deck material was used to reduce maintenance and irrigation was installed, complementing the clients’ lifestyle of travel. The upper deck off the master bedroom was installed using a single beam, tied to the structure of the house, to give a suspended feel. Glass railing was chosen to make a smaller area seem bigger and to keep the view clear.

The modern cabana was designed to create a covered, yet open area for food preparation and entertaining. A 2 piece bathroom doubles as a change room and unique screening display keeps pool equipment hidden. The modern lines and appeal of the cabana match the design of the house interior, keeping the flow of the living spaces in line.

The patios create areas for sitting, dining and watching the golf course, with the stone colour chosen to match that of the house. A small gas fire pit off the deck was installed to give warmth and purpose to an awkward corner of the yard.

All elements combine to ensure an elegant, modern and inviting landscape on the 2nd hole of Glen Abbey.

Have a question about this project?