Several challenges and elements existed before this Oakville Landscaping project could create the natural, livable and stunning environment it became upon completion.

Set on a pie shaped lot, backing onto parkland that is nestled to the shores of Lake Ontario, this landscape borrows the surrounding scenery and creates appeal for all who wander by. The perimeter trees and gardens existed, planted by the owner, an eccentric lover of plants. The stage was set to incorporate many elements of a natural landscape: wood, water, stone and plants.

A few challenges needed to be addressed before construction could begin. Park access and tree protection permits were needed to take all materials and machinery through the public park to gain access to construction. A large deck existed and needed to be removed, creating a high grade change adjacent to the kitchen door.

The design was to create 3 separate areas for sitting: a dining area, a sunning area a few steps down, and a small area for a fire pit for those cool evenings on the lake. Oversized flagstone was used for all walkways, sitting areas and steps. A retaining wall was needed to divide the areas and large premium weathered limestone was used for its natural character and the ability to plant its many cracks and crevices.

A pond less water feature was incorporated into the retaining wall, at the feet of those who sit on the upper dining patio, collecting in the garden below. A dry river bed flows to the edge of the property, scaled by a stone bridge, to a bubbling rock in the garden. All these elements combine to give the illusion of one water feature, tying all areas of the landscape together.

The rustic fir pergola creates a ceiling over the dining area and defines the outdoor room. It is complemented by a cedar privacy screen, suspended behind the stone BBQ tables, to create an open wall. A small cedar rose arbour, and several low cedar screens, add touches of wood to the garden, defining boundaries and creating structure.

The project was completed with landscape lighting, an adjustment to the existing irrigation system and natural stone benches to ensure a livable, natural environment, with the promise of years of relaxation and enjoyment.

Have a question about this project?