This property has been a work in progress since the fall of 2012. The client has phased in many projects, culminating in an award winning landscape. Phasing in a landscape from year to year takes careful planning, to make it consistent in appearance and with little disruption to existing elements and the clients’ lifestyle.

The backyard was originally sloping to the surrounding bush, and therefore narrow and uninviting. A large paver patio with oversized flagstone inlays was designed, along with the wood burning fire-pit, to reclaim the yard on a flat grade. Plants were re-arranged and new plant material was introduced to blend with the natural forest setting.

The front yard contains two areas which were finished next. An unsightly concrete walkway and gardens were removed, and new pavers and flagstone were installed to match front to back styles. Further along the front of the house a large raised concrete patio with railing needed to be softened with plants and a focal point. In addition to revamping the gardens, oversized flagstone steps and landing flank a unique pond less water feature and wood structure, to create interest when sitting and enjoying the sunsets.

The back yard wasn’t finished, so the client wanted to install a pool into the landscape, to escape the busyness of life, and complete the outdoor living space. We had to design the area to blend with the existing area and within the confines of the treeline; all again on sloped land. Lower sitting areas were introduced with large natural steps to the pool area, finished with a rustic cabana and roof structure. The flagstone coping detail on the pool steps is a favourite of the client, carrying the natural stone inlay theme throughout the property. Lighting systems were upgraded and added to, finishing the space off for enjoyment well into the evening.

The final piece for the client was to replace the cracked, unsettled and out of date driveway. Concrete and asphalt were removed and new aggregate base and pavers were installed to make everything new, but to also appear like it had been there all along. Masonry pillars with a wood detail and oversized flagstone culverts finish off the entrance to this Woodland Estate.

Have a question about this project?